perjantai 11. toukokuuta 2018

Liedon Vasemmisto ei myy kuntatyöntekijöitä!

Näin vaalien välillä on syytä muistuttaa kuntalaisia siitä, millaisia käytännön tekoja päätösvaltaa käyttävät puolueet tekevät ylevien vaalilupaustensa varjossa.

Kun Liedon valtuuston huhtikuun (2018) kokouksessa käsiteltiin kunnan laskentapalveluiden yhtiöittämistä, ainoastaan kolme vasemmiston edustajaa asettui vastustamaan sitä. Vaihtoehtona olisi ollut yhtiöittämisestä jättäytyminen ja laskentapalveluiden siirtyminen kunnan omaksi työksi. Muut puolueet eivät tätä halunneet.

Ikävä kyllä myös demarit olivat yhtiöittämisen takuumiehinä. He myös halusivat avata yhtiöittämisen oven. Kun ovea edes hieman raotetaan, siitä on oikeiston helppo jatkaa lisäyhtiöittämisten ja ulkoistusten tietä. Jälki tulee olemaan työntekijöiden ja kuntalaisten kannalta rumaa. Pääomasijoittajat tosin kiittävät ja kumartavat.

Turun Tienoo kirjoitti seuraavan jutun valtuustokäsittelystä:


Laskentapalvelut Kaarinalta osakeyhtiöön


26.4.2018 Vuonna 2016 kunnanvaltuusto päätti laskentapalveluiden keskittämisestä Kaarinan kaupungin isännöimään organisaatioon. Mukaan lähtivät Liedon ja Kaarinan lisäksi Paimion ja Sauvon kunnat.
Jo toiminnan käynnistyessä määriteltiin, että vastuukuntamallista siirrytään osakeyhtiömalliin vuoden 2019 alussa. Maanantaina oli Liedon valtuuston paikka päättää yhtiön osakassopimuksesta ja yhtiöjärjestyksestä.
—Vastustin tätä vuonna 2016, ja vastustan sitä yhä. Mikään ei ole muuttunut, ja kuntatyöntekijöiden aseman heikentämistä en hyväksy, totesi Juha Heikkilä (vas.) ja esitti sopimusten hylkäämistä.
Puoluetoveri Riku Manni kannatti Heikkilän esitystä, sen sijaan vihreiden Marko Lindberg kyseli ratkaisun hyötyjen perään.
—Investoinnit ja henkilöstön lomien sovittaminen onnistuvat isossa organisaatiossa kuntien omia yksiköitä paremmin. Vastuukuntamallissa toimintatavat ja aikataulut ovat usein isäntäkunnan tahdon mukaisia, osakeyhtiössä kaikki osakkaat pääsevät vaikuttamaan käytäntöihin, perusteli hallintojohtaja Rauno Peltola esitystä.
Mari Mikkola (kok.) kysyi, mikä olisi vaihtoehto, jos sopimusta ei hyväksyttäisi. Liedon kunnan laskentapalveluiden työntekijät ovat nykyään Kaarinan kaupungin palkkalistoilla.
—He palautuisivat Liedon kunnan työntekijöiksi, mutta ongelmana on henkilöstön riittämättömyys, ja Liedon kunnan ohjelmistojen vanhanaikaisuus. Kaiken kaikkiaan palautus olisi aika paha juttu, Peltola totesi.
Valtuusto äänesti asiasta. Esityksen puolesta äänesti 37, vastaan 3, ja kolme valtuutettua äänesti tyhjää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti