perjantai 31. maaliskuuta 2017

Lietoa on moneksi

Rakas kotikuntani Lieto on varsinaissuomalaisittain suuri. Tarvasjoen pakkoliitoksen myötä Lieto kasvoi vielä entisestään ja sai uuden kunnan keskuksesta kaukana olevan taajaman. Olen vuosia surullisena seurannut kunnan oikeistopäättäjien toimintaa syrjäisempien taajamien, eli kylien kohdalla. On käsittämätöntä, että 2000-luvun Liedossa puretaan niitä palveluita, joita köyhempinä aikoina on pystytty rakentamaan ja kehittämään. Raha tai sen puute on verrattain vauraassa kunnassa huono veruke palveluiden alueelliselle alasajolle. Käsittääkseni kaikkialla kunnassa maksetaan kunnallisvero samansuuruisena. Taustalla on koko Suomen laajuinen kokoomuksen ja sen apupuolueiden ideologinen halu heikentää hyvinvointipalveluiden saatavuutta ja tasoa, samalla luoden tietä laajemmalle yksityistämiselle ja yhtiöittämiselle.

Surkeina esimerkkeinä tästä näivettämisvimmasta ovat mm. Aseman terveyspalveluiden alasajo ja Tarvasjoen kirjaston (ja sen kokoelman) hävitys. Varsinkin syrjäisempien kylien vanhukset ja nuoriso ovat vaarassa syrjäytyä palveluiden saatavuuden ollessa heikkoa.

Oikeiston rummuttama perusteeton"kriisitietoisuus" on saanut uskomattoman laajaa vastakaikua monissa päättäjissä ja virkamiehissä. Kiristämistä, kurjistamista, leikkaamista ja keskittämistä. Sitä on valitettavasti Liedonkin palveluiden kohdalla tehty jo riittämiin. Keskustan alueella tilanne ei ole aivan yhtä huono ja palveluita on jopa onnistuttu kehittämään, samoin esimerkiksi kunnallista vuokra-asuntorakentamista on saatu mallikkaasti vasemmiston myötävaikutuksella edistettyä. Lieto on kuitenkin paljon muutakin, kuin keskustan alue.

Nykyinen suunta on käännettävä positiiviseksi kehitystyöksi. Liedon palvelurakennetta on pyrittävä parantamaan koko Liedon alueella. Kuntalaiset tarvitsevat laadukkaat lähipalvelut myös siellä, missä keskusta ei ole kävelymatkan tai kattavan linja-autoverkon päässä. Kylien nuoristiloista on huutava pula, terveyspalveluita kaivataan kaikissa kunnan nurkissa, vuokra-asumista tulee kehittää myös mm. Tarvasjoella - listaa voi jatkaa hyvillä kuntalaisista kumpuavilla ideoilla. Kunta on kuntalaisia varten ja jokaista kunnan asukasta tulee kohdella tasavertaisesti asuinpaikasta riippumatta.
Oikeisto rummuttaa perusteetonta "kriisitietoisuutta"



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti