lauantai 8. huhtikuuta 2017

Palvelut eivät ole kauppatavaraa!

Tänään äänestetään ympäri Suomea uusia kuntapäättäjiä luottamustehtäviin. Tulevan neljän vuoden aikana tulee vyörymään valtava yhtiöittämispaine läpi koko julkisen talouden. Nyt esimakua siitä on antanut oikestohallituksen sote-kaavailut, jotka sisältävät pakkoyhtiöittämiset ja palveluiden ulkoistamiset. Tälle kehitykselle vasemmisto antaa vaihtoehdon: ei yksityistämisille, kyllä oman palvelutuotannon kehittämiselle.

Yksityistämisillä ja yhtiöittämisillä on kuntalaisille valtavan paljon negatiivisia seurauksia. Kunta menettää julkisen valvonnan palveluihin ja se on suora tappio demokratialle - kuntalaisten vaikuttamismahdollisuuksille. Jos esimerkiksi terveyspalvelut siirtyvät yksityiselle suuryritykselle, sen toimintaa ohjailevat yritystoimintaa säätelevät lait. Niiden nojalla yritysjohto voi tehdä henkilöstöön ja verojärjestelyihin liittyviä ratkaisuja julkisuudelta piilossa vedoten yrityksen oikeuteen pitää tarkemmat tiedot salassa. Julkinen palveluntuottaja on taas julkishallinnon osa ja tällöin lähes kaikki päätöksenteko on julkista tai ainakin demokraattisesti valittujen päättäjien käsissä. Kunnallisen päätöksenteon läpinäkyvyys takaa kuntalaisen mahdollisuuden myös vaikuttaa tapahtumienkulkuun.

Yksityisiä palveluita markkinoidaan usein tehokkaampina ja halvempina verrattuna julkisesti tuotettuihin. Tämä väite on osoittautunut tutkimusten perusteella vääräksi. Aluksi firma voikin tuottaa vaikkapa siivouspalvelut kuntaa halvemmalla, mutta vain hetkellisesti. Kokemus on osoittanut, että hintoja nostetaan hyvin pian sopimuskauden jälkeen tai sitten aletaan laskuttaa erillisistä töistä huikeita summia ja hyvin pian kustannukset ovat karanneet käsistä - ja ennen kaikkea kuntapäättäjien hallinnasta. Yksityinen tuotanto voi olla julkista halvempaa vain jos se tinkii laadusta tai työntekijöiden palkkakuluista. Kapitalisti vaatii kyllä voittonsa.

Ulkoistaminen ja yhtiöittäminen on käytännössä sitä, että veronmaksajien palvelujen tuottamista varten keräämät rahat siirtyvät osakkeenomistajien taskuun voittoina ja pahimmassa tapauksessa kyseinen yritys vielä maksaa minimaaliset veronsa ulkomaille. Tähän ei vasemmisto tule suostumaan!

Äänestämällä vasemmistoa, annat äänesi demokratialle, työntekijöiden oikeuksille, kuntalaisten tasa-arvoiselle kohtelulle ja paremmille palveluille.
Yhteiset rahat eivät kuulu yhtiöiden voitontavoittelijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti